Hond & Co
Hond & Co houdt echt van honden en dat is ons uitgangspunt.
Behandel je hond zoals je zelf behandeld wilt worden.

Pedigree dogs exposed

Bekijk hier de originele Engelse versie van de schokkende documentaire “Pedigree Dogs Exposed”. Deze......
Bekijk de video

Gezondheidsproblemen bij rashonden

Bekijk hier de uitzending van Radar over de gezondheidsproblemen bij rashonden
Bekijk de video

Vragen aan de fokker

Hieronder vind je vragen die je aan een fokker zou kunnen stellen. De anwoorden van deze vragen die aan de fokker stelt...
Lees meer

Vragen aan jezelf

Vragen die je aan jezelf zou moeten stellen voor je overgaat tot het in huis nemen van een hond...
Lees meer

Een hond in huis

Een hond neem je voor het leven.
Als we een hond in huis nemen begint er een leerperiode voor zowel verzorger als hond. Neem een hond die bij je past. Jullie zullen samen een lange tijd bij elkaar zijn en het lijkt mij, dat je deze tijd zo leuk mogelijk samen wilt doorbrengen.

Het liefst willen we dat onze honden feilloos naar ons luisteren, maar taal (communicatie) blijkt de grootste barrière bij het opvoeden van honden. Hondentaal wordt door ons mensen niet altijd even goed begrepen en onze honden snappen vaak niet wat wij bedoelen. Frustraties en boosheid, aan beide kanten, zijn het gevolg en van leren komt niets meer terecht. Het is toch veel prettiger om rustig tegen je hond te kunnen praten en dat hij/zij gráág dingen voor je doet.

Van welke leeftijd de hond ook is die je in huis neemt, er is veel tijd nodig om elkaar te leren kennen. Voor een goede relatie moet je nu eenmaal moeite doen, het komt niet vanzelf. Door hun signalen te gebruiken en te respecteren kunnen we onze honden goed begeleiden in deze drukke maatschappij. Het is echter ook heel belangrijk om honden elkaar dingen te laten leren en veel ontmoetingen plaats te laten vinden met andere sociale honden. Het overbrengen van de signalen gaat dan vanzelf, het begint al bij de moeder en van ontmoetingen met andere (sociale) honden leert je pup nog veel meer.

Het is belangrijk dat we een goed samenspel van hun signalen en onze woorden creëren.


Een Pup

Verwacht en eis niet teveel als je een pup in huis krijgt.
Als de pups opgevoed zouden worden door hun hondenouders dan hebben ze, tot ze ongeveer 16 weken oud zijn, een soort van puppylicentie. Ze mogen en doen dan ook alles, wat ze, als ze ouder zijn, niet meer mogen. Er wordt rekening gehouden met hun signalen en als er gecorrigeerd moet worden, gebeurt dit op een rustige en niet geweldadige manier. Het bijtgedrag dat pups vertonen is onderzoeksgedrag. Alles wordt in de mond genomen en zo leren ze wat wel en niet kan en wij moeten ze daarbij helpen.
De volwassenen hebben gedurende deze periode veel geduld. Na deze periode wordt hen geleidelijk aan geleerd zichzelf te gedragen. Er wordt hen nog veel vergeven en ze mogen nog fouten maken. Ze zijn tenslotte nog niet volwassen en moeten nog veel ervaring opdoen. De tijd die ze nodig hebben om van pup tot volwassen (fysiek) hond te groeien is bij kleine rassen gemiddeld 9-12 maanden en bij grote tot zeer grote rassen gemiddeld 15 tot24 maanden. Voor hun geestelijke volwassenheid kun je daar meestal nog wel 6-12 maanden bijtellen.

Ontwikkeling
Als pups bij de moeder weggenomen worden zijn ze meestal 8 weken oud. Ikzelf vind dit te vroeg. 9-10 weken is beter, maar dat geldt alleen voor pups die in een sociale omgeving met sociale ouders (meestal alleen de moeder) worden opgevoed.
Wat velen vergeten is dat de moeder de pup veel meer kan leren over signalen dan wij ooit kunnen. Een sociale moeder heeft veel invloed op de ontwikkeling van een pup.
Het is belangrijk onze pups te vaccineren met zoveel mogelijk positieve ervaringen. Negatieve en positieve ervaringen worden opgeslagen in het limbisch systeem, voor later gebruik. Denk, voel en doe positieve dingen en de positieve gedachten zullen toenemen. Ditzelfde geldt voor negatieve dingen.

De eerste 3 weken
Als een pup geboren wordt kan hij/zij niet horen of zien, alleen de reuk- en tastzin zijn ontwikkeld. Daarom kunnen ze de tepel van de moederhond ook zo goed vinden en hun nestgenootjes herkennen. Hun dag bestaat uit slapen en eten. Het is in deze periode heel belangrijk dat er mensen in de buurt van de pup zijn, zodat ze de geur kunnen opnemen en de pups kunnen aanraken, echter, zonder de rust in het nest te verstoren anders zouden ze de geur van mensen kunnen associëren met onrust.
Bij de meeste pups zijn de oogjes geopend rond de 10e dag. Als de oogjes geopend zijn kunnen de geuren aan beelden worden gekoppeld. Zodra rond de 19e dag ook de oortjes opengaan zullen daar ook nog geluiden aan gekoppeld worden. Er speelt zich van alles af in het kleine leventje van de pup en als klap op de vuurpijl krijgen ze rond deze tijd ook nog tandjes.

4e t/m 12e week
Alle dingen die de pup in deze periode meemaakt zullen voor een groot deel bepalend zijn voor het gedrag van de volwassen hond.
Een belangrijke periode om de pup met allerlei geluiden, vormen, smaken, geuren en bewegingen in aanraking te laten komen. Bijvoorbeeld: Auto’s, stofzuiger, televisie, tuigje (halsbandje), andere honden, rolluiken, etc. Ze zijn in deze periode heel leer- en nieuwsgierig. Ze gaan op onderzoek uit. Kennismaken met verschillende mensen, honden (verschillende soorten en maten) en kinderen zal hun socialisatie alleen maar ten goede komen.
Haal een pup nooit voor de 8e week bij de moeder weg, beter is om de pup tot de 9e/10e week bij de moeder te laten, tenminste als de moederhond een sociale hond is en de fokker een goede socialisatie bevorderd.
De moederhond gebruikt allerlei signalen waaronder kalmerende signalen. Zodra een pup kan zien, ziet hij/zij andere nestgenoten kalmerende en andere signalen gebruiken. Alle honden gebruiken kalmerende signalen, het is belangrijk dat wij deze leren begrijpen en gebruiken.

12e week tot ongeveer 7e maand (angstperiode)
Alle dingen die de pup tot nog toe normaal vond kunnen ineens eng gevonden worden. Kijk naar je hond en zie hoe hij/zij met anderen communiceert. Help hem/haar als hij/zij het moeilijk heeft. Als je in deze periode niets onderneemt met je pup dan krijg je desocialisatie. Dit wil zeggen dat je pup alles wat hij/zij geleerd heeft, vergeet. Hij/zij kan angstig gedrag vertonen en blijven vertonen.
Blijf vooral geduldig en dwing je hond niet in situaties waarin hij/zij bang is.

De puberteit
Wanneer deze begint en eindigt hangt van verschillende factoren af. De genen, hoe er met de hond is omgegaan en de rassoort kunnen een grote rol spelen. Gemiddeld begint de puberteit rond de 6e maand en duurt ongeveer tot de 14e maand (bij hele grote honden soms wel tot 2 jaar).
Het voornaamste is dat je, je hond goed begeleid in deze periode. Wees een goed leider en geen baas. Begrip is waar het om draait. Niet je wil doordrukken met veel geweld, geroep en getier maar rustig blijven en geduldig “uitleggen” wat de bedoeling is in een taal die je hond begrijpt. Hiermee bedoel ik niet dat je de "Alfa" moet gaan spelen. Onze honden snappen dit soort gedrag niet. (Lees ook Hond of Wolf).

Inentingen

 • 6 weken: hondenziekte, parvo
 • 9 weken: ziekte van weil en parvo
 • 12 weken: hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, Hepatitis (leverziekte), en para influenza

Wat is een cocktailenting?
Wanneer we bij een enting spreken van een 'cocktailenting' dan bedoelen we een enting waarbij met één prik tegen meerdere ziektes tegelijk beschermd wordt. Het is niet nodig om je hond ieder jaar tegen alle ziektes in te enten, omdat sommige delen van de grote cocktailenting voor 3 jaar bescherming geven.
Elk jaar wordt Ziekte van Weil (leptospirose) en Para-influenza (kennelhoest) gegeven. Als je met de hond naar het buitenland gaat, heeft hij/zij ook hondsdolheid (rabies) nodig. Wacht niet tot het laatste moment, sommige inentingen moeten wel een maand van te voren gegeven worden anders is de inenting niet geldig.
Vraag bij de dierenarts naar de specifieke regels voor inentingen die gelden in het land waar je naar toe gaat.

Kleine cocktail:

 • Para-influenza (kennelhoest)
 • Ziekte van Weil (leptospirose)

Grote cocktail:

 • Parvo
 • Ziekte van Weil (leptospirose)
 • Distemper (hondenziekte)
 • Para-influenza (kennelhoest)
 • Hepatitis

Zorg dat je pup goed ingeënt is als je naar buiten gaat. Ga niet te vroeg naar buiten (liefst niet voor de 9e week). Vanaf de 9e week is je pup voor ongeveer 95% beschermt en omdat de socialisatiefase zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de hond moet je wel zorgen dat hij/zij anderen honden kan ontmoeten. Pas nog wel op met poepveldjes en niet ingeënte honden, ze moeten immers nog een inenting hebben bij 12 weken.

De fokker.

Als de pup van een goede fokker komt dan is er al veel gesocialiseerd en wordt de pup meestal niet voor de 9e week meegegeven. De pups leven in huis, er komen mensen en kinderen langs, er zijn allerlei huishoudelijke geluiden, etc.
Een goede fokker vindt het helemaal geen probleem als je hem/haar allerlei vragen stelt. Ook de fokker zal vragen stellen aan jou, want je geeft je pups niet zomaar aan iedereen mee.
Helaas zijn er, naast vele goede fokkers, ook veel malafide hondenfokkers. Deze laten honden meerdere nestjes per jaar krijgen en als de moederhond uitgemolken is laten ze haar verdwijnen.

Sinds de markten, in België bijvoorbeeld, verboden zijn kun je nu hondjes kopen in allerlei soorten en maten in “winkels”. Ze zitten in glazen bakken en de moeders bevinden zich op de fokkerij.
De pups worden meestal al in de 7e week en soms zelfs eerder meegegeven.
In Nederland is het volgens de nieuwe transportwetgeving verboden een pup voor de 7e week mee te geven. Dit wil niet zeggen dat je in Nederland geen malafide fokkers hebt, want die heb je hier wel degelijk.
We hebben ook te maken met malafide hondenfokkers uit Tsjechië en Hongarije. Ze proppen de hondjes in veel te kleine hokjes en vervoeren ze in auto’s naar andere landen. De pups hebben veel te kort moedermelk gekregen (of helemaal niet) en hebben dikwijls een groeiachterstand.

Verder hebben we ook te maken met geknoei met genen door inteelt. Combinaties zoals ouder en kind of grootouder en kleinkind, komen regelmatig voor. Men gaat er vanuit dat sterke genen behouden moeten worden, maar genenpakketjes heb je niet onder controle. Er kunnen ernstige afwijkingen ontstaan en er wordt dan toch doorgefokt met deze afwijkingen. Dermoid Sinus is zo'n afwijking die voorkomt bij meer dan 10% van de Rhodesian Ridgbacks. Deze afwijking is vergelijkbaar met een "openruggetje". Er zijn fokkers die pups met deze afwijking in laten slapen en dit vervolgens niet melden. De overige nestgenootjes hebben echter ook een verhoogde kans om deze afwijking door te geven aan hun nageslacht. En ook de honden die geopereerd worden aan deze afwijking kunnen deze alsnog doorgeven aan hun nakomelingen. In plaats van in laten slapen zou men beter kiezen voor sterilisatie/castratie zodat het probleem zich niet verder verspreid.
Soms wil men ook bepaalde schoonheidsidealen behalen en schiet men daar compleet in door. Een voorbeeld hiervan is een steeds kleiner hoofdje bij Cavalier King Charles Spaniel. Bij dit ras komt nu steeds meer Syringomyelia voor. De hondjes lijden afgrijselijke pijnen.

Hieronder kun je het de spraakmakende en schokkende documentaire “Pedigree Dogs Exposed” bekijken. Deze documentaire film heeft in Groot-Brittannië grote gevolgen gehad voor de rashondenfokkerij en gezorgd voor krachtige overheidsmaatregelen!


“Pedigree Dogs Exposed” (de originele Engelse versie):
Als de video niet werkt klik dan hier: https://vimeo.com/8143254

Naar boven


Gezondheidsproblemen bij rashonden.

Bekijk hier de uitzending van Radar over de gezondheidsproblemen bij rashonden. Rashonden worden gefokt op uiterlijke kenmerken. Kenmerken die een lust zijn voor het oog van rashondenliefhebbers, maar voor de honden zelf betekenen deze kenmerken vaak ondraaglijk leed.
Als de video niet werkt klik dan hier: https://www.youtube.com/watch?v=rWx3pYh5hdQ

Naar boven


Vragen die je aan jezelf zou moeten stellen

Hieronder vind je vragen die je aan jezelf zou moeten stellen of die een fokker aan jou zou moeten stellen als je een hond in huis neemt.

Waarom wil je een hond?

 • Waarom dit ras?
 • Wat weet je over dit ras?
 • Kun je de hond fysiek aan?
 • Wat denk je de hond te kunnen bieden?
 • Wat zijn je verwachtingen over het hebben van een hond?
 • Wat zijn je verwachtingen over deze hond?
 • Heb je al eerder een hond gehad? Zo ja, welk ras was dit dan?
 • Als je al eerder een hond hebt gehad, hoe lang had je deze dan?
 • Wil je een mannetje of een vrouwtje en waarom?
 • Heb je kennis en ervaring met/over honden, het ras, pups?
 • Heb je nu meer honden of andere dieren?
 • Wat is de samenstelling van je gezin? Hoeveel kinderen en welke leeftijd?
 • Hoe bereid je het gezin en de andere huisdieren voor op de komst van deze pup?
 • Wat wil je er mee gaan doen? B.v. fokken/shows/bewaking/gezinslid enz.?
 • Hoe lang moet de hond alleen blijven?
 • Wie kan voor de hond zorgen als jij het niet kunt?
 • Heb je voldoende tijd voor je hond?
 • Hoe ziet een gemiddelde dag met je hond eruit?
 • Wat ga je doen voor beweging met de hond?
 • Hoe woon je?
 • Hoe wil je de hond gaan socialiseren?
 • Ben je van plan op cursus te gaan?
 • Achter welke stijl van opvoeden sta je?
 • Ben je bereid iets op te geven in het belang van de hond?
 • Ben je jezelf ervan bewust dat opvoeden (veel) tijd kost?
 • Wordt de hond binnen of buiten gehouden?
 • Waar gaat de pup slapen?
 • Is de hond een cadeau voor een gezinslid?
 • Ben je bereid de hond in de toekomst regelmatig te laten onderzoeken m.b.t. zijn/haar gezondheid?
 • Ben je jezelf ervan bewust wat de kosten voor de dierenarts, eten, vachtverzorging, e.d. zijn?
 • Heb je er over nagedacht om een ziektekosten verzekering af te sluiten voor je hond?
 • Heb je al een dierenarts?
 • Heb je eraan gedacht welke vachtverzorging deze hond nodig heeft?
 • Heb je een tuin?
 • Ben je jezelf ervan bewust dat je een verbintenis voor het leven aangaat?

Print deze lijst.

Naar boven


Vragen die je aan een fokker zou kunnen stellen

Hieronder vind je vragen die je aan een fokker zou kunnen stellen. De anwoorden op deze vragen, zouden je een goed gevoel moeten geven voor je overgaat tot het aanemen van een hond bij deze fokker.

Vragen Verzorger - Fokker.

 • Mag ik de slaapplaats van de moeder en de pups zien? (gezellig binnen en goed verzorgd)
 • Is de moederhond een sociale moeder? (kan ze goed met mensen, kinderen en andere honden omgaan)
 • Mag ik de moeder zien (let op of het wel de moeder is – tepels uitgerekt)?
 • Kan ik de vader ook zien? Zo niet waar is deze dan? Zijn er foto’s of filmpjes beschikbaar
 • Mogen de pupjes bij de moeder opgroeien? (Een sociale moeder kan de pups veel leren)
 • Speent u ze zelf of laat u dat de moeder doen? (De moeder laten spenen is beter door interactie moeder en kind. Moedermelk is gezonder)
 • Zijn de pupjes op een natuurlijke manier geboren, zo nee, waarom niet?
 • Op welke leeftijd gaan de puppy’s bij de moeder weg? (9-10 weken is het beste, als ze een sociale moeder hebben en de fokker hen goed begeleid)
 • Hoe is de relatie puppy – moeder? (Kijk goed naar de interactie van moeder en kind)
 • Hoeveel nestjes per leven van de moederhond? (Maximaal 3)
 • Het hoeveelste nestje is dit van haar?
 • Hoeveel pups had ze tot nu toe?
 • Is de vorige keer/keren alles goed gegaan en hoeveel pups zijn er blijven leven?
 • Wat is de voeding van de moeder als ze drachtige is? (goede voedzame voeding is belangrijk, vraag ook een voedingsdeskundige voor honden naar zijn/haar mening)
 • Zijn de inentingen van de moeder in orde? (inentingen boekje inzien)
 • Waar let u op bij het selecteren van de ouderdieren? (Belangrijkste is: karakter, geen erfelijke ziektes, ook in de voorouders)
 • Hoe is het karakter van de ouders?
 • Hoe oud zijn de vader en moeder?
 • Is er gecheckt of de vader en moeder wel een goede combinatie zijn (Geen genetisch overbrengbare ziekten of afwijkingen)?
 • Hoe zit het met een stamboom? (Is er veel inteelt zoal vader-dochter, opa-kleindochter. Men denkt hierdoor te kweken op sterke genen, maar ook genenpakketjes die we niet willen komen hierdoor bovendrijven).
 • Heeft u al een thuis gevonden voor de pups, vóór de hond zwanger was?
 • Kunt u de karakters van de pups beschrijven
 • Kiest u ons pupje of mag ik dat zelf doen?
 • Bent u een hobbyfokker of fokt u beroepsmatig?
 • Waarom fokt u?
 • Waarom dit ras?
 • Hoe lang fokt u al?
 • Mag de moeder in huis bevallen?
 • Bent u zelf bij de bevalling?
 • Is er een dierenarts aanwezig?
 • Wat doet u aan socialisatie: bijvoorbeeld omgeving, geluiden, andere dieren, kinderen, geuren, speelgoed, ervaringen buiten, aan de lijn wennen/lopen, auto, school, verkeer?
 • Hoe socialiseert u? (rustig, belonend, respectvol)
 • Doet u al iets aan zindelijk maken en hoe doet u dit?
 • Laat u de pup wennen aan een bench of mand?
 • Laat u de pup wennen aan een tuigje of halsbandje?
 • Hoeveel tijd besteedt u aan de pupjes?
 • Wanneer gaat u bijvoeren?
 • Welk voer krijgen ze dan?
 • Welke activiteiten doet u met de moeder (en de vader)?
 • Kan ik met het hele gezin komen kijken?
 • Hoe vaak mag ik komen kijken?
 • Wanneer/waarmee/waartegen worden de pups ingeënt?
 • Zijn ze ontwormd en waarmee?
 • Wanneer wordt de pup gechipt?
 • Laat de fokker de pupjes uit 1 bak eten of krijgen ze allemaal hun eigen bak (uit hun eigen bak eten is beter, dan kun je tenminste in de gaten houden hoeveel ze eten en er ontstaat geen schrok-gedrag)
 • Voldoet u aan de eisen voor het fokken volgens de Raad van Beheer en de rasvereniging?
 • Heeft er een natuurlijke bevruchting plaatsgevonden?
 • Kan ik ook later met vragen bij u terecht?
 • Wat zijn de kosten?
 • Bel eens een stel fokkers op om te zien hoe het er aan toe gaat in dat wereldje
 • Kijk rond, want er zijn dingen waar je door vragen niet achter kunt komen

Print deze lijst.

Naar boven