Hond & Co
Hond & Co houdt echt van honden en dat is ons uitgangspunt.
Behandel je hond zoals je zelf behandeld wilt worden.

Hond & Co is vóór het gebruik van vernieuwde methodes bij het opvoeden van honden.

Hieronder lees je waarom.

De laatste decennia is er heel wat veranderd in de opvoedmethodes voor honden. Gelukkig zijn deze sterk verbeterd. 

  • Verouderde methodes zijn gebaseerd op het onderdrukken van ongewenst gedrag.
  • Vernieuwde methodes zijn gebaseerd op het stimuleren van gewenst gedrag.

Toch zijn er helaas nog veel mensen die de verouderde opvoedmethodes gebruiken. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat de moderne methodes het probleem oplossen en niet alleen de symptomen bestrijden, bovendien zijn de moderne opvoedmethodes ook nog veel diervriendelijker.

Aan de hand van een aantal filmpjes van YouTube probeer ik duidelijk te maken wat er mis is met de verouderde methodes. In deze filmpjes wordt fysiek gecorrigeerd d.m.v. pijnprikkels, hierdoor gaat de hond vermijdingsgedrag vertonen (hij/zij is alleen bezig om de pijn te vermijden) en leert daarbij geen ander geoorloofd gedrag. Het ongeoorloofd gedrag blijft uit, doordat de uiterlijke symptomen met geweld worden onderdrukt, maar de oorzaak van het probleem wordt niet verholpen. Door deze methodes wordt de hond b.v.: bang, gefrustreerd of gestresst. Het vertrouwen is geschaad, waardoor er geen goede relatie kan worden opgebouwd.

Het beste kun je eerst het filmpje bekijken en dan het commentaar lezen om vervolgens het filmpje nog eens kritisch te bekijken.

(Indien je het filmpje niet ziet klik dan hier: https://www.youtube.com/watch?v=hpcNOwbRyOE&feature=related)

De methodes die Cesar Millan gebruikt veroorzaken onderdrukking van natuurlijk gedrag. Zelf zegt hij dat het een mening is of een methode. Er zijn inderdaad verschillende meningen en methodes, maar waarom zou je een manier, mening of methode gebruiken die alleen de uiterlijke symptomen bestrijdt, maar niets aan het onderliggende probleem doet en bovendien al lang achterhaald is! In het snelle beeldmateriaal zie ik dat honden wordt geleerd hulpeloos te zijn, zoals Dr. Jim Ha ook zegt. Angsten worden onderdrukt en honden worden gebroken.

In het filmpje zegt Cesar Millan: “Mijn focus ligt op het trainen van de mens, om zo de behoeften van de hond te vervullen, door dat te doen gaan we angst, agressie en opwinding elimineren”.
Welke behoeften worden vervuld als een hond zijn angst niet meer mag uiten, je hem ophangt of stroomstoten toedient? Geen enkele! Bovendien zijn angst (agressie) en opwinding natuurlijke reacties van het lichaam deze mogen nooit met onderdrukking of agressie worden geëlimineerd. Opgekropte gevoelens kunnen zich anders een keer gaan uiten in b.v.: (zogenaamd onverwachtse) agressie, ander “vreemd” gedrag of ziekte.

Er zijn in dit filmpje een aantal voorbeelden te zien van verouderde methodes, waarbij wordt geprobeerd om door middel van pijnprikkels het probleemgedrag van de honden op te lossen. Wat er in werkelijkheid gebeurt, is, dat alleen het uiterlijke gedrag van de hond wordt onderdrukt. Er wordt niet gekeken naar de oorzaak van het probleem. Het gevolg is dat het onderliggende probleem blijft voortbestaan. Hierdoor wordt de hond een tikkende tijdbom.

Met het volgende voorbeeld zal ik het bovenstaande verduidelijken:
Als een hond bang is voor iets, dan zal deze hond aan die angst willen ontsnappen. Dat kan hij op twee manieren doen. 1) vechten, of 2) vluchten (fight - flight response). Doordat hij zo bang is zal hij willen vluchten, maar dat wordt verhinderd omdat hij aan de lijn zit. Vervolgens zal hij uit angst, agressie vertonen. Als hij gestraft wordt (ruk aan de slipketting, ophanging, e.d.) voor deze agressie, zal de hond zijn angst gaan onderdrukken om de pijn te vermijden (vermijdingsgedrag). Hier ontstaat het gevaar! De angst gaat niet weg maar blijft onderhuids bestaan. Op een dag is de dreiging voor de hond groter dan de pijn (tikkende tijdbom) en kan hij niet anders dan zijn extreme agressie uiten. Dit kan naar alles en iedereen zijn.

Als een hond bang is en je wilt hem helpen dan is het beter om zijn signalen (Kalmerende Signalen), persoonlijke afstand en eigen tempo te respecteren. Alle goede reacties moeten worden beloond. Zo leert hij om beter met zijn angsten om te gaan en op de juiste manier te reageren.

(Indien je het filmpje niet ziet klik dan hier: https://www.youtube.com/watch?v=9iUeD4oxGLs)

In dit filmpje hebben we te maken met een hond die zich agressief gedraagt tegenover Cesar Millan. Bij deze hond komt agressie voort uit angst.
Er wordt hier geprobeerd om de uiting van angst (staart tussen de benen) weg te nemen (staart er van tussen) om de hond minder angstig te maken. Dit is echt onzin! Stel jezelf voor in een angstige situatie met het angstzweet op je voorhoofd. Wordt je angst minder als iemand je angstzweet afdept? Natuurlijk niet, je ziet de uiterlijke kenmerken van de angst nu wel minder, maar de werkelijke angst is er niet minder om geworden.

De hond in het filmpje is bang van Cesar Millan en uit dit door zijn staart tussen zijn benen te houden en agressief uit te halen als Cesar Millan te lang aanhoudt. Cesar Millan wil de hond op zijn zij leggen (dwingen) om hem zo te laten ontspannen. Geen enkel dier kan verplicht ontspannen, ook honden niet. Stel jezelf maar eens voor in een gespannen situatie en iemand dwingt jou om te ontspannen. Gaat dat lukken?

Bij de hond in het filmpje is er géén sprake van ontspanning. De hond heeft extreme stress, waardoor zijn lichaamstemperatuur stijgt. Om zichzelf te beschermen tegen oververhitting kan de hond niets anders doen dan stoppen met zijn verzet en rustig blijven liggen om zo af te koelen. Je ziet uiteindelijk dat hij op de grond ligt te hijgen, de ogen staan wijd open van de stress, de hond is uitgevochten en leeg. Helaas zien alle aanwezigen dit niet, ze zijn alleen maar blij dat de hond ligt en niet meer agressief is. Maar is de oorzaak van de agressie hiermee opgelost? Nee, integendeel, de hond is door deze methode alleen nog maar angstiger geworden en zijn vertrouwen in mensen is (nog verder) geschaad.

(Indien je het filmpje niet ziet klik dan hier: https://www.youtube.com/wat ch?v=A_W5i5RmDb8)

De Malamute (Shadow) zou agressief zijn naar andere honden. In het filmpje is een aantal keer te zien dat Shadow agressief reageert, maar elke keer is het een reactie op het gedrag van Cesar Millan of de verzorger. Als je goed kijkt zie je b.v. een rukje aan de riem (tijdstip 0:15), een duwtje (tijdstip 0:34) of een schop in de flank (tijdstip 2:56). Juist het moment waarop Shadow rustig naar de andere hond kijkt (tijdstip 2:54), maar niet agressief reageert, had beloond moeten worden. In plaats daarvan wordt hij gestraft (schop). Wat men hem wil leren is het beter omgaan met honden, maar die connectie kan Shadow nooit leggen als hij gestraft wordt voor een goede reactie. Het gebruik van deze verouderde methodes lokt agressief gedrag juist uit en verergert het “probleem”.

Cesar Millan zegt op een gegeven moment dat ze stoppen met het gebruik van de wurgketting omdat deze zorgt voor verergering van de gemoedstoestand waarin Shadow verkeert (goed opgemerkt). Vreemd genoeg gaan ze daarna over op een zogenaamde “basic approach” met gebruik van een wurgriem. Verschil is er niet want deze zogenaamde “basis benadering” wurgt Shadow nog steeds. Er wordt ook niet ingezien dat juist door het ophangen, de gemoedstoestand van Shadow verergert.

Als een hond problemen heeft met andere honden, dan zou zo’n hond moeten worden geleerd dat andere honden juist leuk zijn. Echter wanneer er een andere hond in beeld komt wordt Shadow opgehangen tot hij bijna geen adem meer krijgt (daarbij is er ook nog een risico op beschadiging van de luchtpijp of een nekhernia). Iets over de helft van het filmpje ligt Shadow uitgeput en happend naar lucht op de grond (tijdstip 3:53). Een hond die op deze manier wordt behandeld zal de nabijheid van andere honden als nog onplezieriger gaan zien omdat hij andere honden gaat associëren met deze pijnlijke handeling.

Tot slot.

Dat de verouderde opvoedmethodes niet het probleem oplossen maar alleen de symptomen bestrijden is aan de hand van het voorafgaande wel duidelijk geworden. Een bijkomend nadeel van de verouderde methodes is ook nog dat ze het welzijn van het dier schaden, soms kan men zelfs spreken van ernstige dierenmishandeling.

Om het probleemgedrag op te lossen moet men op zoek gaan naar de oorzaak van het gedrag en dit niet onderdrukken. Stimuleer het goede en focus niet op het verkeerde gedrag. Ongewenst gedrag is om te zetten in aanvaardbaar gedrag zonder pijnprikkels te gebruiken.
Een goede relatie met je hond bouw je niet op door de hond te onderdrukken en vergeet niet dat ook acceptatie een belangrijk onderdeel is van een goede relatie.
Ongewenst gedrag wordt dikwijls veroorzaakt door miscommunicatie tussen mens en hond. Door in te gaan op verkeerde adviezen van mensen die zichzelf als kenner zien wordt het probleem alleen maar erger. En soms zijn de gevolgen niet te overzien en is de hond uiteindelijk de dupe.

Om je hond te begrijpen moet je de taal van de hond leren. Maak gebruik van Kalmerende Signalen en leer deze te herkennen bij je hond. Kijk ook naar je eigen gedrag en wat dit met je hond doet. Honden zelf liegen niet, ze vertellen precies wat ons gedrag bij hen doet. Zijn ze bang, gestresst of vinden ze het juist leuk? Dit alles laten ze zien door hun (lichaams)taal. Wanneer je zorgt dat jij degene bent die ze kunnen vertrouwen, dan krijg je het meeste van je hond gedaan en beleef je zelf ook het meeste plezier aan je hond.