Hond & Co
Hond & Co houdt echt van honden en dat is ons uitgangspunt.
Behandel je hond zoals je zelf behandeld wilt worden.

Kalmerende Signalen

Kalmerende Signalen zijn bestudeerd en vastgelegd door Turid Rugaas uit Noorwegen.

Honden gebruiken subtiele lichaamstaal om te communiceren. Over het algemeen moeten kalmerende signalen gezien worden als een vorm van beleefdheid naar elkaar toe. De kalmerende signalen voorkomen conflicten en vermijden stress.

Puppy’s zijn na 7á 8 weken al heel goed in het gebruiken van kalmerende signalen. Ze kalmeren elkaar en gebruiken de signalen heel veel. Als ze de kans krijgen deze signalen, na het verlaten van de moeder, verder te ontwikkelen door het ontmoeten van andere sociale honden, zullen ze er perfect in worden.

De taal die honden spreken is universeel. Over heel de wereld gebruiken ze de zelfde taal. Honden denken dat iedereen deze taal begrijpt, maar doordat veel mensen deze taal niet begrijpen gaat het dikwijls mis.

Als onze honden niet doen wat wij willen, hebben we vaak de neiging om verkeerd te reageren door bijvoorbeeld te gaan roepen en schreeuwen. In reactie daarop gaan onze honden mildere of zelfs sterkere signalen vertonen, om zichzelf en ons te kalmeren. Als wij niet rustig reageren op hun sussende signalen, kunnen ze voor ons “onbegrijpelijk” gedrag gaan vertonen. Als er problemen zijn is het beter om naar de oorzaak te zoeken en van daaruit rustig op zoek te gaan naar een oplossing.

Waarom gebruiken honden Kalmerende Signalen?

 • Als een belangrijk deel van hun sociale contacten.
 • Om hun intenties duidelijk te maken aan andere honden.
 • Om hun persoonlijke zone aan te geven.
 • Omdat deze lichaamstaal een heel goede manier is om een boodschap over te brengen.
 • Omdat honden zich heel erg lichamelijk uitdrukken.
 • De signalen kalmeren nervositeit en angst bij de hond zelf maar ook bij andere diersoorten waar de hond op dat moment mee communiceert.
 • Om vrienden te maken met andere honden en mensen.
 • Bij elke ontmoeting kunnen de signalen voorkomen dat er problemen ontstaan.
 • In een sociale groep voorkomen de signalen gevechten. Gevechten onderling maken de groep immers zwakker.

Hieronder een aantal voorbeelden van kalmerende signalen:

 • Boog maken: wordt gebruikt bij een ontmoeting. Honden lopen niet recht op elkaar af maar naderen elkaar in een halve cirkel. Ze dragen daarmee uit "Ik heb niets kwaads in de zin" Als je, je hond goed observeert zul je dit gedrag regelmatig zien bij je hond. Ook wij kunnen honden benaderen met een boog. Als men recht op een hond afloopt kan dit als zeer bedreigend worden ervaren en agressie opwekken.
 • Wegkijken: recht in de ogen kijken kan door een hond als bedreigend worden ervaren. Door de blik af te wenden en rechtstreeks oogcontact te vermijden, worden de vriendelijke bedoelingen duidelijk gemaakt.
 • Gapen: een signaal dat dikwijls wordt gebruikt door onze honden en net zo dikwijls verkeerd wordt begrepen door ons mensen. We denken dat ze moe zijn of slaap hebben en natuurlijk gaapt een hond ook als hij moe is of slaap heeft, maar de meeste gapen worden gegeven om zichzelf en anderen te kalmeren. Bijvoorbeeld: als we te druk doen, hen aaien op een plaats die ze niet leuk vinden, hen optillen of foto's van hen maken.

Als je meer wilt weten over kalmerende signalen lees dan het boekje "Kalmerende Signalen" van Turid Rugaas. De signalen worden goed uitgelegd en er staan ook vele foto's in om alles te verduidelijken.

Wij zijn het verplicht aan onze grote vrienden om hun taal te leren.

Hieronder een paar voorbeelden van één hond in één bepaalde situatie.
Iedere hond is anders. Een situatie die voor één hond stressvol is, kan door een andere zonder problemen worden ervaren.

Er worden foto's gemaakt van Misty, voor we gaan wandelen. Eigenlijk vindt ze die camera maar niets en wil ze gewoon gaan wandelen. Dit laat ze zien door haar ogen heen en weer te bewegen en haar hoofd weg te draaien van de fotograaf.

Hoewel Misty zich ongemakkelijk voelt gaan we toch verder met fotograferen om de onderstaande foto's te kunnen maken. Hierdoor worden de signalen sterker en volgen elkaar snel op.

Snel likt ze haar lippen om de spanning te doorbreken. Dit is een signaal dat vlug over het hoofd gezien wordt. De camera legt het onherroepelijk vast. Ze blijft, heel beleefd, signalen uitzenden waarvan we er uiteindelijk 3 hebben vastgelegd.
Een flinke gaap, dit werkt ontspannend, ze wordt namelijk erg zenuwachtig van de fotograaf die maar door blijft gaan. Hoewel deze foto's korte tijd na elkaar zijn genomen - circa één minuut - is het voor Misty meer dan genoeg geweest.

We stopten met foto's nemen waarna Misty direct ophield met het vertonen van kalmerende signalen. Enkele seconden later dartelde ze weer vrolijk rond.

Misty was al gestresst omdat haar verwachtingspatroon werd doorbroken, we zouden immers gaan wandelen.

De Welsh Corgi (Darcy) likt zijn lippen als teken dat hij het fotograferen wat intimiderend vindt. Ook hier stopte het likken zodra er gestopt werd met fotograferen.
Darcy tilt zijn pootje op. We hadden hem even met rust gelaten, maar toen we verder gingen met fotograferen gaf hij toch echt aan dat het genoeg was voor hem.